Familjen Berg

Peter Wilhelm Berg och Johanna Rönnow flyttade in på Nääs påskveckan 1825. Familjen Berg kom att bo på Nääs i drygt 40 år och älskade egendomen och livet på Nääs. Peter Wilhelm Berg startade ett framgångsrikt bomullsspinneri år 1833 i orten Tollered strax syd-ost om Nääs.

Guidade turer i slottet

Då och då har vi öppna specialvisningar om familjen Bergs tid på Nääs. På en specialvisning berättas ingående om familjen Bergs 43 år på godset. Visningen går också att bokas av grupper året runt.

 

Mer historik

Vid inköpet av egendomen Nääs började Bergs genast att entusiastiskt rusta upp gården. Med tegel som brändes på Nääs byggde de på huvudbyggnaden med en andra våning, då det varit en enplansbyggnad sedan mitten av 1700-talet. En magnifik stenladugård uppfördes (nuvarande stallet), husen Mellannääs och Lilla Nääs byggdes, stenbron över sjön Sävelången och ett nytt stall med spannmålsmagasin, där det idag är restaurang, butik och reception. Bergs förnyade också den gamla allén, anlade karpdammar och en ståtlig entré med stenmurar och grindar. Peter Wilhelm hade gjort en ansenlig förmögenhet som handelsman i Göteborg. Paret bodde en tid på landeriet Liseberg. De fick tio barn varav sju dog - fyra som mycket små och tre som unga vuxna. Bergs anlade år 1833 bomullsspinneri i Tollered och det fanns kvar in på 1980-talet. Många av husen som byggdes i och med att fabriken anlades uppfördes av tegel som brändes på Nääs. En son, Gottfrid, ärvde egendomen Nääs vid faderns död 1854 och det var han som sålde det till August och Euphrosyne Abrahamson år 1868.

Stora Salen i andra våningen på Nääs är i stort sett helt bevarad så som den såg ut när Berg inredde rummet när det var nytt 1831. Ett klassiskt vackert rum inrett i stilen empire med blå väggmålningar med guldstjärnor och en mahognymöbel med förgyllda detaljer.

 

Guidade turer i Tollered

Det går att boka visningar året runt av bruksorten Tollered strax intill Nääs. Upplev en av Sveriges bäst bevarande bruksorter under en historisk vandring på ca 1 timme. Erfarna lokala guider tar med dig på en 200 år gammal, och 1 km lång resa genom kulturarvet. Guiden berättar om bomullsspinneriets historia. Hur det startades och drevs in på 1980-talet. Under turen passeras fabriksbyggnader, gamla kontor, brandstation, vattenkraftverk, arbetare- och tjänstemannabostäder, skola, värdshus och gamla kvarnar. 

För mer information och bokningsförfrågan mejla info@naas.se eller hej@smedjanitollered.se.

 

Event på Nääs Slott

Bröllop, konserter, konferenser, födelsedagsfirande, möjligheterna är oändliga. Vi har de perfekta utrymmena för det flesta typer av tillställningar. Välkomna att kontakta oss för att se vad vi kan göra för dig.