Sophie Elkan & Selma Lagerlöf

Guidade stadsvandringar i Sophie Elkans fotspår

I år (2021) är det 100 år sedan Sophie Elkan dog. Det uppmärksammar vi genom att ha stadsvandringar i centrala Göteborg i Sophies fotspår

  • den 10 maj kl 17.30 och 19.30.
  • den 19 maj kl 17.30 och 19.30

Bokas via info@naas eller ring 0302-31839 / 2.

Visningarna hålls av Marie Engelke som sedan länge forskar om Sophie Elkan. Marie är också medarbetare på Nääs sedan många år.

I slottsbutiken finns Maries bok "Jag har en plats" att köpa.

Grupperna vid vandringarna är begränsade till 8 personer/grupp.

Pris 150 kr/pp.

Se även i Evenemangskalendern

Temavisning Sophie Elkan - i Nääs Slott

Vid några tillfällen varje år lägger vi in temavisningar om Sophie Elkan så guiden berättar om Sophie, hennes liv och författarskap och kopplingen till Nääs. Visningen görs i Nääs Slott.

Just nu har vi inga inplanerade visningar. Håll koll i Evenemangskalendern

Föredrag och specialvisningar om Sophie Elkan

Privata föredrag och specialvisningar kan bokas för grupper genom att kontakta oss med datumönskemål och för prisuppgifter.

Författarinnan Sophie Elkan

Sophie Elkan var dotter till Henriette Salomon som var syster till August Abrahamson, som ägde egendomen Nääs åren 1868-1898. Sophie var hon född och uppväxt i Göteborg där hon också bodde som vuxen.

Familjen Salomon fick disponera den södra flygeln som sitt lantställe under alla år. De bodde annars i Göteborg. Sophie var femton år när morbror August köpte Nääs och hon kom att älska det.

Sjutton år gammal gifte hon sig med sin kusin Nathan Elkan från Stockholm och bröllopet hölls på Nääs.

Efter några år fick paret en liten dotter. Både dottern Kerstin och maken Nathan dog i tuberkulos när Sophie endast var tjugosju år. Hon blev knäckt av händelsen men efter några år började hon hjälpa sin bror Otto Salomon, som var föreståndare på Nääs slöjdlärarseminarium, att översätta litteratur.

Sophie var språkbegåvad och sedan barnsben intresserad av och duktig på att skriva texter. Efter ett tag började hon att skriva egna texter i form av noveller och romaner. Slutligen var hon en erkänt duktig författarinna. 

 

Sophie och Selma

I januari 1894 möttes Sophie Elkan och Selma Lagerlöf för första gången. Kvinnornas möte resulterade i en livslång, kärleksfull, nära vänskap som varade i nära tre decennier, fram till Sophies död 1921.

Totalt tillbringade Sophie och Selma tjugotvå somrar tillsammans på Nääs. De trivdes gott på Nääs, inte minst tack vare de vackra omgivningarna men även skolan med sin kosmopolitiska karaktär. De hade en skrivplats i parken där de satt och skrev och läste varandras texter.

Nääs spelade en stor roll i såväl Sophie Elkans som i Selma Lagerlöfs liv. Bland annat ses detta tydligt i boken "Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige", där ett helt kapitel beskriver livet på Nääs omkring förra sekelskiftet.

I slottsbutiken finns även den fina reseskildringen "Frihetslif" om Sophies och Selmas resa till Egypen att köpa. Den finns också i en barnversion.