Ansökan: ”Sommarslöjd på Nääs Slott”

Flytta din ateljé till Nääs Slott under en sommarvecka! Du får möjlighet att arbeta, visa upp och sälja din slöjd i vacker kulturmiljö på välbesökt utflyktsmål.

Nääs är sedan 1872 en viktig nod för slöjd. Nu bjuder Nääs Slott/August Abrahamsons stiftelse i samarbete med Hemslöjdskonsulenterna VGR in dig att använda gamla stallet på Nääs Slott som din ateljé under sommaren 2024. Du arbetar med din slöjd samtidigt som du får en möjlighet till att sälja dina alster och möta många besökare. Lokalen lånas ut utan kostnad. 

Vem kan söka?

Utlysningen vänder sig till slöjdare. Du är välkommen att ansöka om du antingen arbetar professionellt eller har ditt utövande som hobby.

Du kan söka ensam eller tillsammans med en annan utövare.

Sökande från hela Sverige välkomnas. Möjlighet att ställa upp husbil eller bo enkelt på området finns mot en kostnad.

Platsen

Nääs Slott och Slöjdlärarseminarium ligger 25 minuter nordost om Göteborg längs E20. Egendomen förvaltas av den icke vinstdrivande stiftelsen August Abrahamsons stiftelse sedan 1898, med uppgift att förvalta och utveckla kulturmiljön och historien på Nääs.

På Nääs finns att uppleva en välbevarad kulturmiljö, slottet, slottsparken och de natursköna omgivningarna, Slottsbod, Kaffestuga, kulturhistoriskt boende, byggnadsvårdsbutik, sommarteater för barn, konsthantverksgalleri/butik, ridförening mm.

Mer om Nääs som centrum för slöjd kan du läsa om här:https://naas.se/sloejden/sloejdlaerarseminariet-1874-1966/

Vad erbjuds?

Nääs Slott/August Abrahamsons stiftelse erbjuder dig/er att använda lokal i gamla stallet som öppen ateljé under en vecka sommaren 2024 utan kostnad, den är ca 30 kvm. Du/ni kan göra slöjd, sälja slöjd, visa slöjd, hålla i workshop/ kurs i slöjd. En möjlighet att möta nya målgrupper och få tillfälle att fokuserat arbeta med ditt utövande i en fantastisk miljö. Du sköter din verksamhet på egen hand utifrån givna förutsättningar.

Beskrivning av lokalen 

Lokalen nyttjas i befintligt skick, den har vitmålade väggar. Utrustning: Takbelysning i form av spotlights. Fyra enkla fällbord finns samt ca 15 stolar om man önskar. Det är inte tillåtet att skruva/spika i väggarna, men det finns ett fåtal befintliga väggkrokar som får nyttjas. I lokalen finns micro, kaffebryggare/vattenkokare och tillgång till vatten och kylskåp. Eluttag finns (men elkapaciteten tillåter endast motsvarande enkla hushållsapparater.). Wi-Fi saknas.

Utanför lokalen finns en grusyta som kan användas av utställare. I lokalen finns tre toaletter som nyttjas av både besökare och utställare. Lokalen har en trappa upp till Nääs Kaffestuga.

I huset bredvid finns Slottsbod (biljettförsäljning till visningar av slottet, museibutik, glass/dricka, in- och utcheck för övernattande gäster etc) samt Kaffestuga med enklare mat och fika. Lokalen är låst och larmad kl 16.30 – 9.30. Hundar är tillåtna i lokalen.  

Ansökan

Ansökan ska innehålla:

 • CV med en presentation av dig och din slöjd
 • Bilder på dina alster.
 • Beskrivning av hur din verksamhet är i linje med Nääs slotts slöjdhistoria. se www.naas.se/sloejden/sloejdlaerarseminariet-1874-1966/
 • Vill du dela lokal och period med annan utövare ska båda presenteras i ansökan.
 • Följande veckor är tillgängliga, önska period i första, andra hand osv
 • V  27 V(1 juli - 8 juli)
  V  28 (8 juli -15 juli)
  V 29 (15 juli - 22 juli)
  V 30 (22 juli -29 juli)
  V 31 (29 juli - 5 aug)
 • Ansökan skickas till: kontoret@naas.se Skriv sommarslöjd i ämnesraden.
 • Ansökan ska vara inkommen senast söndag 2 juni 2024 kl 23.59
 • Beslut lämnas under vecka 23, 2024.

 Förutsättningar:

 • Lokalen lånas utan kostnad.
 • Öppettider: tisdag-söndag kl 11-16. Under öppettiderna ska lokalen vara bemannad. Lokalen är låst och larmad 16.30-09.30.
 • I lokalen ska du visa upp din slöjd, gärna genom att något typ av skapande sker på plats. Det finns även utrymme utomhus där du kan vara verksam. Vill du ha produkter till försäljning ska det vara dina egenhändigt skapade alster det är också möjligt att komplettera med egenhändigt producerade materialsatser och litteratur, som du presenterar i din ansökan.
 • Du får tillträde till lokalen på måndagen kl 13 i din första vecka. Du lämnar lokalen tömd, återställd och städad kl 13 på måndagen efter.
 • En jury som består av representanter från August Abrahamsons stiftelse samt Hemslöjdskonsulenterna VGR utser utställare.
 • Av säkerhetsskäl får inte levande ljus eller liknande användas i fastigheten
 • Genom ansökan godkänner du att din slöjd och du själv kan komma att exponeras i sociala media på stiftelsens hemsida etc om du blir utvald.
 • Underrättelse om beslut innebär ingen garanti för avtalstecknande. En förutsättning för bindande avtal är att båda parter har undertecknat avtalet.
 • August Abrahamsons stiftelse friskriver sig från alla ersättningsanspråk som har sitt ursprung i nedlagt arbete. Deltagare måste själv hålla sig själv och sina ägodelar försäkrade.